To ciasto zawsze wychodzi. Serio ! Jest do tego szybkie, łatwe i można je modyfikować według potrzeb. Idealny wypiek na tzw. sytuacje awaryjne. Dzwonią znajomi, że wpadną a Ty cyk - pieczesz i masz czym ugościć. Masz ochotę na coś słodkiego - 60 minut i jest. Zachęciłam Cię?
To zaczynamy 😀
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżeczki ciemnego, gorzkiego kakao
4 jabłka
3/4 szklanki oleju
szczypta soli
- Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić na kostkę (dosyć dużą) i odstawić.
- Jajka wbić do miski i dodać szczyptę soli - ubić na wysokich obrotach mikserem, ale w trakcie ubijania dodawać stopniowo cukier. Ubite jajka z cukrem mają być w miarę sztywne.
- Mąkę połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodawać stopniowo do ubitych jajek z cukrem - wymieszać ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach.
- Na koniec - dalej mieszając - dodawać olej aż do połączenia na jednolitą masę. Masa powinna być lejąca, ale dosyć gęsta - jak gęsta śmietana.
- Do masy dodać jabłka. Dokładnie wymieszać. Taką masę z jabłkami wyłożyć na blachę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50-55 minut (do suchego patyczka) w temperaturze:
- 175 stopni z termoobiegiem lub
- 180 stopni bez termoobiegu w opcji góra/dół
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Wierzch posypać cukrem pudrem lub ulubioną polewą.
Smacznego
P.S. Ciasto jest bardzo łatwe do modyfikacji.
Można dodać do ciasta oprócz kakao 3 łyżeczki cynamonu a wtedy powstanie nam ciasto z jabłkami kakaowo-cynamonowe.
Można dodać również do ciasta - poza jabłkami- orzechy włoskie, rodzynki i inne ulubione bakalie.
Nie masz jabłek - dodaj gruszki.
Nie masz owoców w ogóle - dodaj bakalie typu rodzynki, orzechy.
Ograniczeniem jest tylko Twoja wyobraźnia.
Koniecznie daj znać czy upieczesz a jak upieczesz napisz, jak Ci smakowało.