Po godzinach....Ciasto kakaowe z jabłkami

To ciasto zawsze wychodzi. Serio ! Jest do tego szybkie, łatwe i można je modyfikować według potrzeb. Idealny wypiek na tzw. sytuacje awaryjne. Dzwonią znajomi, że wpadną a Ty cyk - pieczesz i masz czym ugościć. Masz ochotę na coś słodkiego - 60 minut i jest. Zachęciłam Cię?

To zaczynamy 😀



 
4 jajka

1 szklanka cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 czubate łyżeczki ciemnego, gorzkiego kakao

4 jabłka

3/4 szklanki oleju

szczypta soli 


  • Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić na kostkę (dosyć dużą) i odstawić.
  • Jajka wbić do miski i dodać szczyptę soli - ubić na wysokich obrotach mikserem, ale w trakcie ubijania dodawać stopniowo cukier. Ubite jajka z cukrem mają być w miarę sztywne.
  • Mąkę połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodawać stopniowo do ubitych jajek z cukrem - wymieszać ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach.
  • Na koniec - dalej mieszając - dodawać olej aż do połączenia na jednolitą masę. Masa powinna być lejąca, ale dosyć gęsta - jak gęsta śmietana.
Jeżeli masa okaże się z jakiegoś powodu zbyt gęsta to dodaj łyżkę mleka i wymieszaj. 
Jeżeli nadal będzie zbyt gęsta dodaj kolejną łyżkę mleka i wymieszaj. 
  • Do masy dodać jabłka. Dokładnie wymieszać. Taką masę z jabłkami wyłożyć na blachę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50-55 minut (do suchego patyczka) w temperaturze:

  • 175 stopni z termoobiegiem lub
  • 180 stopni bez termoobiegu w opcji góra/dół

Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Wierzch posypać cukrem pudrem lub ulubioną polewą. 

 

Smacznego 

 





P.S. Ciasto jest bardzo łatwe do modyfikacji. 

Można dodać do ciasta oprócz kakao 3 łyżeczki cynamonu a wtedy powstanie nam ciasto z jabłkami kakaowo-cynamonowe. 

Można dodać również do ciasta - poza jabłkami-  orzechy włoskie, rodzynki i inne ulubione bakalie.

Nie masz jabłek - dodaj gruszki.

Nie masz owoców w ogóle - dodaj bakalie typu rodzynki, orzechy.

Ograniczeniem jest tylko Twoja wyobraźnia.


Koniecznie daj znać czy upieczesz a jak upieczesz napisz, jak Ci smakowało.